Fenyőfa 2021

Ki olvas minket

Oldalainkat 9 vendég böngészi

Keresés

A fenyőfa talaja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2016. november 09. szerda, 11:33

Amit mindenkinek érdemes tudni a fenyőcsemete talajáról

 

A kerti talaj 4 fontos kérdésével feltétlenül tisztában kell lennie minden karácsonyfa termesztőnek. Ez a levegőtartalom, szervesanyag-tartalom, növényvédő-szerek a talajban és a talaj takarásának lehetősége.

fenyőcsemete

1. Levegő a fenyő csemete talajában

Meglepőnek tűnhet, de az egészséges talaj térfogatának negyede levegő. A jó levegőáramlás elengedhetetlen a talajban lakó mikroorganizmusok túléléséhez. A fenyőfa gyökérszerkezetének szintén helyre van szüksége, ahhoz hogy fejlődni tudjon. A valami miatt összetömörödött talajt (amelyen például autó járt) a növények ültetése előtt fel kell lazítani. E lazító tevékenységgel (felásás, átforgatás, laza részek bekeverése a talajba) a levegő mennyiségét is növelhetjük. A felszínt igyekezzünk mindig porhanyósan tartani, mert ezzel korlátozni tudjuk a párolgást, azaz a talajunk vízvesztését. Az ápolt talajfelszín lassabban szárad ki, mint a meg nem munkált.

2. Takaró a fenyőfa talaján

A talajtakarást a kezdő kertészek néha elhanyagolják, de valójában nagyon fontos szerepe van a talaj egészségének megőrzésében. A fenyő töve körüli 5-10 cm vastagságú talajtakaró réteg megtartja a szükséges nedvességet, és megvédi a talajt a nap és a szél okozta kiszáradástól. A talajtakaró megoldást jelent a gyomok elszaporodása ellen, és ily módon megelőzhető a növények betegségeinek terjedése is. Válasszunk lebomló talajtakarót, mivel ez lassanként táp- és szervesanyagot adagol a talajhoz! Ilyen takaró lehet a fűnyírás utáni fűnyesedék, lekaszált gyomok, fakéreg. A fekete műanyag fólia ugyan nem természetes anyag, de nagyon kedvező hatású. Takarása alatt nem kell gyomirtani, nem veszítünk a talaj víztartalmából, néha a felmelegítő hatása is hasznos.

fenyőfa

3. Szervesanyag a fenyő talajában

A talajban található mikroorganizmusok lebontják a szervesanyagokat, így humusz képződik. A lebomlás folyamata során a növények számára fontos, felvehető tápanyagok is keletkeznek. Ha a szervesanyag felhasználódik, szükséges újra feltölteni. Ennek érdekében használjunk nagy mennyiségű komposztot. Hozzávetőlegesen 2,5 cm komposzttal takarjuk be a talajt, majd dolgozzuk bele a felső 15 cm-be. A talaj tápanyagainak pótlására használhatunk komposzt mellett istállótrágyát is (bővebben erről a hátlapon olvashat). E természetes eredetű tápanyagpótló anyagok sokkal lassabban, kiegyenlített sebességgel adják át a talajnak a bennük található nitrogént, foszfort és káliumot, valamint mikroelemeket, mint a műtrágyák, ezért nem csak környezetbarátságból,hanem ésszerűségből is ezeket ajánljuk.

4. Növényvédő szerek a karácsonyfa talajában

Bár a rovarirtó szerek megölik a kártékony rovarokat, sajnos elpusztítják a hasznos rovarokat és organizmusokat is, amelyekre egyébként szükség lenne a kertben. Ha a növények a tápanyagban dús és vízzel jól ellátott talajban egészségesek és erősek lesznek, a rovarok kisebb kárt okoznak, a növények „kinőnek a fogaik alól".

Ő sem szereti a növényvédő szereket

Ha további védelemre van szükség, használjunk természetes rovarirtó módszereket, melyek nem károsítják az ezüstfenyő, lucfenyő, és  a normand fenyő talaját és a környezetet. Termékeny, gazdag talajt mérgező kémiai anyagok felhasználása nélkül is előállíthatunk. Bármit is szeretnénk ültetni, ha természetes eljárásokat használunk, az eredmény sokkal kiegyensúlyozottabb lesz. Ezenkívül jól is érezzük majd magunkat, mivel így tehetünk valamit a környezet és a természetvédelem érdekében is.

Módosítás dátuma: 2016. november 09. szerda, 11:44