Fenyőfa 2021

Ki olvas minket

Oldalainkat 7 vendég böngészi

Keresés

Földlabdás fenyő ültetése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: imviro   
2017. január 19. csütörtök, 14:41

Ültetési tanácsadó

FENYŐFA ÜLTETÉSI TANÁCSOK 
A gondosan, gyökerét kiszáradástól védve szállított (nedves rongyba vagy fóliába tekert), gyümölcsfatermelőtől vásárolt karácsonyfa csemetéket otthon egy vödör vízbe állíthatjuk ültetés előtt max. 1 napra. Az is jó, ha a fenyőcsemete átmenetileg homokba, ennek híján földbe vermeljük, a lényeg, hogy a gyökerek levegőn ne száradhassanak, míg az ültetésre sor kerül.
Ültetés előtt gondosan messük vissza a gyökereket, ez csak serkenti majd növekedésüket.
Ássunk jó nagy ültetőgödröt (ideális az 1x1x1 m-es. A nagy gödör jó részét vissza kell temessük, ám nem hiábavaló a munkánk, a fellazított talajban a gyökereknek jóval könnyebb dolga lesz terjeszkedni, így a fa is hamarabb fog megerősödni.
A gödör aljára tehetünk már nem friss marhatrágyát, majd rá (kb 30 cm) földréteget, hogy a trágya a gyökereket közvetlenül ne érhesse, meg ne égesse őket. Ezt a rétegezést akár 2x is megismételhetjük. Összességében nem kell túlzásba vinni a trágyázást, sőt, elhagyható is, ha a kertünk földje kellően humuszos, tápanyagban gazdag.
A fenyőt a jól beiszapolt gödörbe egyenesen állítsuk be, ügyelve arra, hogy az egész földlabda rész a talajban legyen.
A föld visszaterítésekor a feltalaj kerüljön a gödör aljára, az alulról kiásott rosszabb talajréteg pedig a gödör tetejére, így a gyökerekhez kerül majd a jó, tápanyagban gazdag humusz.
Jó alaposan locsoljuk be a fácskát, majd ne hanyagoljuk el ezt a műveletet a későbbiekben sem, kivéve, ha fagy.
Tányérozni jobb tavasszal.
Nagyon fontos, maga a túlélés feltétele 

Ha mindezt elvégeztük, majd még az év folyamán gondot fordítunk a fenyőfa locsolására is, különösképp a nyári aszályos időszakban, úgy biztos siker koronázza munkánkat. Az ültetés utáni első évben - célunk, hogy a fácska kiheverve a kitermelés és ültetés traumáját, új helyén begyökeresedjen, megerősödjön, ahogy nagyapáink mondták, 'megfogja'.

Módosítás dátuma: 2020. január 18. szombat, 12:41